Frivilliga Radioorganisationen

FRO Skåne

Hemvärnet - Nationella skyddsstyrkan

FRO utbildar sambandspersonal till hemvärnets 40 bataljoner varav 4 i Skåne. Befattningarna är allt från stabsbefäl i bataljonsstab till signalist på kompaninivå. Du kan bli signalist i hemvärnet även om du inte gjort lumpen. Då måste du först gå en grundläggande militär utbildning på två veckor. Det är vår strävan att hitta en befattning som matchar dina kunskaper och intressen. Behöver du komplettera din utbildning ordnar vi det. Vår utbildning bedrivs dels på hemorten, dels på centrala veckokurser på attraktiva kursplatser.

Hemvärnet har ett stort ansvar för skyddet av vårt land. Oavsett var i landet det uppstår problem ska hemvärnet finnas på plats. Det kan innebära allt från bevakning av militära eller civila anläggningar till stöd till samhället. Hemvärnet ska även kunna leta rätt på barn som försvunnit, släcka skogsbränder eller stoppa översvämningar. Läs mer på hemvärnets webbplats. Hemvärnets övningar genomförs som sammanhängande fyradagarsövningar (torsdag till söndag). Beroende på förband gör du en eller två sådana övningar varje år. Befäl gör ytterligare några dagar.

Aktuella kurser hittar du i utbildningskatalogen. Har du frågor kan du skicka ett mejl till FRO.

Låter det intressant?  Skicka in din intresseanmälan.

Kontaktpersoner:
Södra skånska bataljonen (sydöstra skåne), Karl-Johan Brink
Malmöhusbataljonen (sydvästra skåne), Alf Bohman
Skånska dragonbataljonen (nordvästra skåne), Anders Ivarsson
Norra skånska bataljonen (nordöstra skåne), Lillemor Bohlin

En frivillig försvarsorganisation

FyrahundratusenMen vad är då en "frivillig försvarsorganisation"?

Definitionen är: "Organisationer som aktivt stöder totalförsvaret och har verksamhet som omfattar försvarsupplysning samt rekrytering och utbildning av frivilliga för uppgifter inom totalförsvaret".

Det finns en grupp sådana organisationer, alla med lite olika kompetenser och verksamheter.  Vill du veta mer om vår speciella "familj" så klicka på bilden bredvid för att ladda hem en förklarande broschyr.

Stöd till samhällets krisberedskap

msbsvktrv

FRO rekryterar och utbildar frivilliga förstärkningsresurser inom ledningsstöd och samband för samhällets krisberedskap. Våra uppdragsgivare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Svenska kraftnät och Trafikverket samt länsstyrelser och kommuner. Personalen får utbildning och övning samt tecknar avtal om medverkan genom FRO. Aktuella kurser hittar du i utbildningskatalogen.

Kontakta FRO om du har några frågor!

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök